Akvariehobby

Om du vill se mer akvariebilder, läsa om inställningar vid fotografering av akvariefiskar ska du besöka min andra hemsidan.

Mina akvarium.
Juvel Rio 350
Juvel Lido 200
Akvastabil MOVE 720

Det har tagit ett tag!
Mina diskusar har haft en jobbig flytt, från 350 Liter till 720 Liter. 

Man kan verkligen tycka att det skulle glädja dem, men i det nya akvariet är allt nytt och den första tiden har det tryckts i hörnen ganska mycket. 

Det nya akvariet bjuder inte på lika många gömställen och växter men nu äntligen börjar de färga ut igen och bli nyfiken när man kommer fram. Det går åt rätt håll och jag är inte orolig för att någon mår dåligt, men jag ser skillnad på hur de simmar i karet.

Hoppas att det vänder snart.

Jag känner att jag börjar bli en skalar-nörd. Dessa fantastiska fiskar är så vackra. Detta par lägger rom nästan varje vecka, men lyckas aldrig få till det. Jag tror att hanen ännu inte riktigt vet hur han ska göra.

Blue smoke angelfish

Mina 2 stycken L200 är minst lika busiga som L128. Kan sitta länga och kolla in mina malar, och ofta har jag kameran med mig. Varför ska man sitta och glo på TV när man kan njuta av dessa helt underbar djur.

L200 busar i 720 akvariet.

Akvastabil Move 720
Det stora akvariet är ännu under uppbyggnad, diskusarna har flyttat in, sanden och roten ligger där den ska. Båda mina Fluval FX6 är inkopplade vilket ger en fantastiskt flöde i akvariet. Jag trodde nästan att det skulle bli för mycket för diskusarna som gillar att det är lugnt. Jag fick då ett tips från en kompis som sa att jag skulle rikta utblåset mot varandra så hittar diskusen lugna platser där den gillar att hänga. Så rätt han hade, det funkar kanon. Tack vara den rika genomströmningen av vatten behöver nästan aldrig glaset göras rent,

Successivt växer nu karet fram, nästan alla mina större malar har flyttat in. Baksidan av det nya karet är målat svart med gummifärg som är superlätt att ta bort om man skulle ångra sig, men jag älskar att ha en mörk bakgrund.

Jag har även en backlight stripe på baksidan av karet som lyser upp lite. Jag valde att köpa Philips Hue som ger möjligheter till en massa olika sköna färger att välja mellan. Längden på dessa strips är exakt 2 m så det kunde inte bli bättre.

L128 blev överlycklig av att flytta till 720 Liter, diskusarna är mer reserverade. Det tar tid!

L128
Blue Phantom Hemiancistrus Specie
Diskus
White Diamond
Diskus
Blå Turkos
Philips Hue Stripes

350 Liters akvariet är nu för skalarer. Jag har lyckats få ett otroligt vackert par som lägger rom konstant, men hela tiden äter de upp den. Det går 2 dagar och sen är rommen borta, men det tar tid och jag ger inte upp.

Jag skulle väldigt gärna vilja ha yngel på dessa otroligt vackra skalarer, just denna sort kallas Blue Smoke.

Blue smoke angelfish

Mitt Juwel 200 fungerar nu som ett kar för karantän eller yngelkar. Just nu har två stycken superfina exemplar av Platinum skalarer som ännu är små men växer så det knakar. Jag vill att de ska äta upp sig lite och känna sig stabila innan de får hänga med de andra firrarna.

Pterophyllum Sc. Platinum 

L046 är en klar favorit och en dyrgrip. Du får en oerhört vacker mal, jag har nu 5 stycken som just flyttat in till mitt 350 L från 200 L. Två stycken har gått i mitt kar en tid och vuxit till sig och är säkert 5-6 cm, en av dess är på bilden nedan. Jag köpte ytterligare 3 stycken av en trevlig killen Stockholm. Malarna var cirka 3 cm, 2 av dessa växer fint, en är fortfarande ganska liten, men tuff!

L046
Hypancistrus zebra

NYTT KAR, Akvastabil Move 720
Har den 2 oktober köpt ett nytt kar, valde till slut att köpa Akvastabil MOVE 720 Liter med två stycken Fluval Fx6 som ska kopplas i de borrade hålen. Det har varit onödigt mycket strul med leveranser och jag har ännu inte fått alla saker jag betalat för. Idag står möbeln fortfarande här 20 dagar senare upp och ner och väntar på att få sina höj & sänkbara fötter. Innan dess kan jag inte göra något. men det är ett fint kar!

Något hände med mig när jag skaffade mitt akvarium! Det kändes så spännande att grotta ner mig i den ”undre världen” och lära mig så mycket jag kunde om dessa helt fantastiska fiskar. Jag fick tipset att inte skaffa ett alltför litet akvarium för att inte ångra mig och vilja byta till ett större. Jag beslutade mig för ett Juwel 350 liter och förberedelsen började.

Jag lät pumpen snurra och fixade växter, rot och kämpade för att få till en bra vattenkvalitet innan fiskarna skulle flytta in. Jag köpte ett gäng fantomtetror och drömde om att äntligen snart få stoppa ner diskus som jag så gärna ville ha. En del ansåg mig korkad som gav mig på diskus, det var ju en svår fisk och ingen nybörjarfisk och jag är idag glad över mitt val.

Med tiden har intresset för L-malar ökat och jag älskar att sitta och kika på beteendet, mönstret, parbildning etc och ofta hänger kameran med. Så på den här sidan vill jag visa lite bilder som finns i mina två akvarium.

Jag har bland annat två stycken L200. Det är två härligt livliga malar. De är framme till stora delar av dagen och kör över allt som kommer i deras väg. Riktigt roliga firrar. L200 är snabba som tusan, välter ibland både rötter och växter. De äter pellets, granulat vegetariskt.Mina är väldigt förtjusta i räkor och Pepashys bottom scratcher samt morning wood. När oxhjärta serveras som mina diskus får vid enstaka tillfällen blir de som vilda. Grönsaker, potatis är mums!

Det är inte lätt att se skillnad på könet när de är unga men hannarna får ett kraftigare huvud samt kortare spröt vid gälarna och på bröstfenorna. På bilden ovan är det en hona.

L200
Baryancistrus demantoides
Green Phantom

L239 är helt klart en av mina absoluta favoriter. Lyckade köpa ett superfint par som är härligt blåa och vackra. En fullvuxen L239 blir cirka 15 cm. Mina gömmer sig ofta på en oväntad plats i någon rot. Ibland får man njuta av dessa guldklimpar då de är på botten och letar mat, men så fort man närmar sig akvariet så försvinner de båda in i grottor eller någon annan skrymsle. När det gäller könen så är honorna lite bredare mellan bröst och magfenorna de saknar spröten vid gälarna. På bilden ovan är det en ung hane som utvecklat spröt och börjar bli könsmogen. 

Dessa malar är mer förtjust i vegetariskt, och mumsar glatt i sig Repashy morning wood. 

L239
Blue Panaque Baryanciustrus Beggini