Jag får en hel del frågor om hur jag fotograferar mina fiskar, så här kommer en liten mall som funkar för mig.

Fotografering av akvarium
Jag arbetar med två kameror från Nikon, D4s och D850. När jag fotograferar akvarium så är det D850 som jag gillar bäst då den har en högre upplösning.
När det gäller objektiv så är det främst Nikon 24-70 2,8 eller Nikon Macro 105 2,8 som jag använder.
Ljuset jag har i akvariet är LED och Lumax med blå/vit ton som jag gärna dämpar vid fotograferingen. En LED ficklampa finns alltid med så att jag kan få ljuset från det håll jag önskar. Jag använder inte studioblixtar utan försöker jobba med det ljus jag har.
Jag fotograferar alltid rakt framifrån, det blir annars omöjligt att få en bra skärpa. Se alltid till att glaset är rent
Jag jobbar alltid med att få bilden klar redan i kameran, efterarbetet är endast till för att förstärka och ta bort fula fläckar. Gör man en bra ställning som passar ljuset så spar du massor av tid och dessutom får du en bättre och naturligare bild.
Något som även ger en kul effekt är att vända på bilder, vrida på kameran. Då på bilden kan den bli ännu mer spännande! Sen behöver du tålamod.
Inställningar:
Kamerainställningarna varierar så klart, men jag kör ofta på något högre ISO. Den varierar från allt mellan 400 upp till 3000 ISO när det är lite mörkare i akvariet. Mina malar kommer fram när det är mörkt vilket gör att jag måste pressa ISO lite högre en på dagtid om jag plåtar övriga fiskar. Då blir ficklampan extra spännande att använda – prova!
Jag har min kamera på 160 – 200 f/3,2 upp till 8,0. Prova dig fram vad du själv gillar och tycker blir bäst.
Bra att veta:
Ett lågt bländartal (F-nummer) ger en stor bländare (hål) – som släpper in mer ljus. Ett högt bländartal (F-nummer) ger en liten bländare (hål) – som släpper in mindre ljus.
En stor bländare (lågt F-nummer) ger ett kort skärpedjup (suddig bakgrund) En liten bländare (högt F-nummer) ger ett långt skärpedjup (skarp bakgrund.
När det kommer till slutartid, då finns det liksom ingen standard tid för att ta den perfekta bilden – du måste jämt och ständigt ändra slutartiden beroende på hur ljuset är i den miljö du fotograferar i.
Stort lycka till, och glöm inte att frågan är fri att ställas!